İhracatta doğru müşteriye nasıl ulaşılır? 7+1 Adımda Müşteri Bulun

Blog

İhracatta doğru müşteriye nasıl ulaşılır? 7+1 Adımda Müşteri Bulun

İhracatta doğru müşteriye nasıl ulaşılır? 7+1 Adımda Müşteri Bulun<
  • 19.08.2023

İhracatta Doğru Müşteriye Nasıl Ulaşılır?

Gittikçe teknolojiyle iç içe giren bir dünya düzeninde ihracatın önemi de günümüzde bir hayli artmasıyla beraber potansiyel doğru müşteriyi bulmak püf noktalardan birisidir. İhracatta doğru müşteriye ulaşmak, Topdov sayesinde aslında bir tık ile parmağınızın ucunda! 

İhracat Nedir?

Tüketici topluluklarının istedikleri ve talep duyduğu tüm ürünler ve mallar dünya çapında üretilemez. Dünya ülkeleri kendi kaynaklarına göre ürünler, hizmetler ve mallar üretir. Kaynaklarının çok ve az olmasına göre ortaya çıkan ürünün maliyeti, gelirleri, giderleri ve karlarını ön görebilir ve ürünü başka ülkeye ya da ülkelere satıp satmamaya karar verebilir. İşte tam bu noktada hayatımıza ihracat kavramı girer. Üretilen ürünleri veya malları bir ülkede üretimini sağlayıp başka bir ülkeye satma eğilimine ihracat denir. Günümüzde ihracat global ticaretin ayrılamaz bir parçası olmuştur. İhracat ülkelerin kendi pazarlarını global çapında genişletmelerine olanak sağlar. Bu bağlamda potansiyel müşteriler dünyanın her yerinden gelen ürünlere erişebilme imkanına sahip olmaktadırlar. 

İhracatın Avantajları Nelerdir?

1. Global Pazar:

İhracatın en önemli artılarından bir tanesi farklı ülkelerin yerel Pazar havuzlarında büyüme ve global çapta yeni müşteriler kazanma fırsatının kapılarını aralamaktadır. İhracat yapmadan şirketler veya firmalar tek bir ülkenin pazarına bağlı kalarak büyüme imkanlarını azaltmaktadırlar. Farklı dünyaların pazarlarında satış yapmak firmaların marka bilinirliklerini, marka itibarlarını arttırmalarına ve gelirlerini olabilecek en yüksek seviyeye gelmesine yardımcı olmaktadır.

2. Daha Yüksek Ciro:

Firmalar farklı ülkelerin pazarlarında bulunan ürünler veya hizmetler için yüksek meblağlarda bir fiyat önerebilmektedirler. Bunun başlıca sebepleri, ürünün münhasırlığı ve ülkeler arasında olan arbitrajdır. Fakat fiyat farkının hizmete veya ürüne şirketin ihracatını gerçekleştirdiği ülkenin Pazar havuzuna bağlı olduğunu unutmamak gerekir. 

3. Devlet Kredisi:

Devletler ve Hükümetler küresel ekonomiyi canlandırdıkları ve ihracatçı olan ülkeye döviz akışını sağladıklarından dolayı ihracatı firmalarına teşvik etmektedir. Gerçekleştirilen bu ticaret ülke ekonomisine oldukça fayda sağlar. 

İhracatta Müşteriye Nasıl Ulaşılır?

İhracatta müşteri bulmanın önemi işletmelerin ya da firmaların küresel pazarda kendi varlıklarını gösterebilmesi ve kendi markalarını küresel pazarın içerisinde sürdürebilir bir halde büyütmeleri için oldukça önemli bir adımdır. Günden güne küreselleşen dünyanın içerisinde ürün ya da hizmetlerin kendi sınırlarını dahi aşarak yeni pazarlara açılması rekabetçi bir avantaj sağlamak için oldukça önemlidir. Doğru müşteri kitlesini hedefleyebilmek ve onları kendi firmalarına ya da markalarına yönlendirebilmek ihracatı gerçekleştiren şirketin başarısını doğrudan belirleyen unsurlardan bir tanesidir.

İhracatta potansiyel müşteri bulma yöntemleri ise şu şekildedir:

1. Ticari fuarlar:

İhracat yapmak istediğiniz ülkede gerçekleştirilen ticari amaçlı bir fuara sektörünüz ile ilgiliyse bir gezi düzenleyebilirsiniz. Çoğu ülke yılın belirli dönemlerinde ticaret fuarlarına ev sahipliği yapmaktadırlar. Organize edilen bu fuarlar yüzbinlerce alıcıyı ve satıcıları kendi ülkelerine çekmektedirler. 

2. Fuar Katılımcı Listeleri:

İhracat yapmak istediğiniz ülkede gerçekleştirilen ticari amaçlı fuara katılım sağlayan yani fuar içerisinde stant kiralayan katılımcı firmaların listesini göz önünde bulundurmalısınız. Örnek vermek gerekirse, sizin bir kumaş üreticisi olduğunuzu varsayalım. Bu durumda sizin hedef müşteri kitleniz iplik üreticileri olacaktır ve bu yüzden iplik üreticilerinin oldukça fazla sayıda katıldığı fuara katılmak sizin için büyük bir avantaj sağlayacaktır. İhracat gerçekleştirmek istediğiniz ülkede organize edilen fuara katılan katılımcı listelerine ulaşarak gerçekleştirmek istediğiniz ihracat için potansiyel müşteri arayışına başlayabilirsiniz.

3. İhracata Teşvik Eden Kuruluşlar:

Çoğu ülkede ülkelerin ihracat yapmalarını teşvik etmek amacıyla kurulmuş binden fazla devlet kurumu vardır. Bu kuruluşlar ihracatta farklı ülkelerin pazarlarını sundukları fırsatları keşfedebilmeniz ve ihracat yapmak istediğiniz ülkedeki ticari amaçla gerçekleştirilen fuarlarına katılım sağlayabilmeniz için sizlere bilgi sağlamaktadırlar.

4. Ticaret Odaları:

Ticaret odaları dünyanın her bir noktasında bulunan farklı ülkelerde kuruluşlarını gerçekleştirmiş işletme ve şirket ağlarının genelini kapsamaktadır. İhracat yapmak istediğiniz ülkedeki ürününüzün ithalatçıları hakkında sizler için büyük bir kaynağı olmaktadırlar. Farklı bir seçenek olarak da bir ticaret odasına üye olabilirsiniz bu şirketinizin ya da firmanızın üye olduğunuz odanın kendi web sitesinde kayıtlı olduğunuz anlamına gelir ve bu da dolaylı yoldan potansiyel müşterileriniz arasında güven ve görünürlük kazanmanıza yardımcı olmaktadır.

5. Sosyal Medya:

Bazı dünya ülkelerinde özellikle Orta Doğu ve Afrika pazarlarında özellikle Facebook grupları halen daha oldukça aktiftir. Instagram hesapları ise ürüne veya hizmete göre etkin ürüne göre etkili bir rol oynayabilmektedir. 

6. Ticari Amaçlı Heyetler:

Sektör bazlı olarak ya da belirli bir sayıda ihracatçıların bir araya gelip ticaret odaları, ihracatçı birlikleri, sanayi odaları ile bir heyet ziyareti gerçekleştirebilirsiniz. Bireysel ya da firma bazında gideceğiniz yurt dışı işletme ziyaretlerinden çok daha az maliyetli olabilmektedirler. Bu minvalde toplu organizasyonların masrafları devlet desteği kapsamına girmektedir. 

7. Network:

Ticaret ve ihracat sanılanın aksine sadece bilgiden ve maddiyattan oluşmaz. İkili ilişkiler ve çevreniz ihracat yolunuzda çok etkin bir rol oynayabilmektedir. Ülke genelinde ve global çapta çevrenizi ve network ağlarınızı olabilecek en yüksek seviyeye çıkartmalısınız. Kurduğunuz network ağlarıyla aranızı iyi tutarsanız karşılığında başlangıç seviyesinde bir ihracat girişiminde bulunabilirsiniz.

En Önemli Araçlar Arasına Giren Topdov:

Topdov sayesinde dünyanın dört bir yanında bulunan sektörünüzle ilgili tüm doğru kontaklara ulaşabilirsiniz. Bu sayede hedef kitlenizde olan müşterileri Topdov sayesinde daha hızlı erişim sağlayabilir hem de bu müşterileri ülke, şehir, eyalet, mahalle gibi filtreler ile filtrelendirerek hedef kitlenizin iletişim bilgelerine olabilecek en kısa sürede ulaşabilirsiniz!
 

İhracatta müşteri nasıl bulunur? Doğru ihracat müşterisi nasıl bulunur? 

Bu sorular artık Topdov sayesinde tarihe karıştı. Doğru ihracat müşterilerini ve ihracatta müşteri bulma serüvenini Topdov senin için yaşadı ve yaşıyor. Sen satışa odaklan Topdov müşterileri önüne serecektir.