B2B İhracatta Müşteri Bulma Yöntemleri
Blog
B2B İhracatta Müşteri Bulma Yöntemleri
-
11.09.2023
Günümüzde küreselleşen ticaret ortamında işletmeler ve şirketler arası B2B ihracat yapmak istediğiniz ülkenin uluslararası pazarlarında büyümek isteyen işletmeler ve firmalar için kritik bir rol oynamaktadır. Ürün, hizmet veya mallarınızın Türkiye pazarında satış hacmi sınırlarını aşarak çok daha geniş bir potansiyel müşteri tabanına ulaşabilmenizin fırsatını sizlere sunan B2B ihracat yöntemi stratejik yöntemler ve etkin bir iletişim dili gerektirir. Bahsedeceğimiz bu yöntemler ihracat yapmak istediğinizin hedef ülke veya ülkelerinizdeki işletme veya firmaların hedef pazarlarına ulaşabilmelerini kolaylaştırmak ve uluslararası pazarda rekabet avantajına erişebilmeniz için yardımcı olmak niteliğinde bir yol sunar.
B2B İhracat Nedir?
Günümüzde globalleşmeye devam eden dünya ekonomisi firmalar ve markalar yolu arası B2B ticareti günden güne çok daha önemli bir hale getirmiştir. B2B ihracat firmaların diğer firmalara ürün, mal veya hizmetlerin satma süreçlerini ifade eder. Bir işletmenin veya firmanın kendi bünyesinde ürettiği veya tedariğini sağladığı ürünleri, hizmetleri sadece son kullanıcıya değil diğer işletme ve firmalara yönelik bir pazarlama stratejisi güderek satması anlamına gelmektedir. B2B ihracat uluslararası pazarlarda faaliyetini sürdürmeye devam eden firmaların kendi sınırlarını aşarak farklı ülke ve ülkelere ürünlerini ya da mallarını ihracat etme süreçlerini ifade eden bir kavramdır.
B2B İhracatın Avantajları Nelerdir?
Globalleşen ticaretin günden güne çok daha karmaşık geldiği günümüz dünyasında firmalar arası B2B ihracat iş modeli firmaları kendilerini uluslararası pazarlarda büyütmek, marka bilinirliği ve rekabet avantajını kendi lehine çevirebilmek için stratejiksel bir yönerge olarak adını duyurmaktadır. Bu iş modeli firmaların diğer firmalara kendi ürün, mal veya hizmetlerini satma sürecini ifade eden bir kavramdır. B2B ihracatın getirdiği avantajlar günümüzde hem ihracat yapmak isteyen firma için hem de ihracat yapmak istediğiniz hedef ülkenin hedef Pazar havuzunda yer edinmiş firmalar için yadsınamayacak faydalar sunmaktadır.
1. Yüksek Satış Hacmi: Firmalar arası ticaret yapmak yani son kullanıcı değil de ihracat yapmak istediğiniz ülkenin yerel pazarında bulunan firmalara ürün, mal veya hizmetlerinizin çok daha fazla sayıda ve işlem hacmi olarak toplu alımlarla sonuçlandırabilirsiniz. Bu da dolaylı yoldan gelirlerinizi arttırabilmek için gelirli bir yoldur.
2. İstikrarlı Ticaret: Yurt dışına ihracat yapmak istediğiniz hem de B2B ihracatın avantajlarından faydalanmayı seçtiyseniz eğer ihracat yapmak istediğiniz ülkenin yerel pazarında bulunan firmalarla çok daha uzun ömürlü anlaşmalar ve çok daha istikrarlı bir maddi akış elde etmenizi sağlamaktadır.
3. Teknolojiden Yararlanmak: B2B ticaret yöntemini benimseyen firmalar ya da işletmeler için uzmanlık ve teknoloji bilgisini gerektiren ürün, mal veya hizmetleri kullanıcı deneyimlerine göre özelleştirilmiş teknoloji çözümlerini sunarak rekabet avantajını kendi lehinize çevirebilirsiniz.
4. Uzun Süren Müşteri İlişkileri: İhracat yapmak istediğiniz ülkedeki B2B ticaret iş modeliyle edindiğiniz müşterileriniz ya da potansiyel müşterileriniz çoğunlukla uzun vadeli iş birlikleri ya da iş ortakları ararlar. Yani tedarik zincirindeki bir dişli çark olmak istiyorsanız B2B ticaret yöntemi ile size gelen müşterileriniz çok daha sağlıklı ve normal ticaretinize göre çok daha uzun ömürlü bir müşteri portföyü oluşturmanıza olanak sağlamaktadır.
B2B İhracatta Müşteri Bulmanın Yöntemleri
1. Pazar Araştırması Yapmak ve Hedef Belirlemek: B2B ihracat iş modelinde Pazar araştırmasının önemi ihracat yapmayı düşündüğünüz ülkedeki hedef pazarları ve hedef sektörleri anlayabiliyor olmak için kritik bir rol oynar. Serbest piyasa analizleri rakipleri, tüketici ihtiyaçlarını ve hedef pazardaki büyüme potansiyelinizi inceleyebilmeniz için kullanabileceğiniz bir yöntemdir. Hedef belirleme sürecinde ise ihracat yapmak istediğiniz ülkelerden hangilerini sizin üretimini sağladığınız ya da tedariğini sağladığınız ürün veya hizmetlerinize en çok hangi ülkenin ihtiyaç duyabileceğini ve hangi ülkenin pazarının sizin isteklerinizi karşılayabileceğini analiz etmelisiniz. Böylece elinizde olan kaynakları çok daha etkin bir şekilde kullanabilirsiniz.
2. İçerik Pazarlaması: B2B ihracatta içerik pazarlaması ihracat yapmak istediğiniz ülkedeki hedef pazarınıza kaliteli içerikler sunarak işletmenizin veya firmanızın uzmanlığını ve değer algısını göstermenizin değerli bir yoludur. Sitenizde yayımlayacağınız kaliteli blog yazıları, sektörünüzün ait trendler hakkında yaptığınız analizler ve eğitim videoları gibi kaliteli içerikler oluşturarak ihracat yapmak istediğiniz ülkedeki potansiyel müşterilerinizin dikkatlerini çekebilirsiniz. Bu içerikler potansiyel müşterilerinize karşılaşabilecekleri bir sorunda çözüme nasıl ulaştırabileceğiniz ve onlara hangi yollarla yardımcı olabileceğinizi gösterecek ve müşterilerinizle aranızda güven oluşmasına yardımcı olacaktır.
3. İş Birlikleri ve Çözüm Ortaklıkları: İhracat yapmak istediğiniz ülkedeki B2B ticaret yöntemine benimsemiş diğer firmalar ile iş birliği ve çözüm ortaklıkları kurmak potansiyel müşteri tabanınızı ve network ağınızı genişletebilmek için kaçırılmaması gereken bir fırsat sunar. Örnek vermek gerekirse, iş birliği yaptığınız firmalar ile düzenleyebileceğiniz ortak promosyonlar, etkinlikler veya hizmet teklifleri gibi iş birliği oluşturabilirsiniz. Bu sayede B2B ihracat modelini benimsemiş her iki taraf için de yeni müşterilere ulaşabilmek ve müşteri sayısını arttırabilmek için önemli bir adımdır,
4. Network ve Sektörel Etkinlikler: İhracat yapmak istediğiniz hedef ülkenizdeki B2B ihracat iş modelini benimsemiş sektörlerdeki etkinlikleri fırsat olarak görüp düzenlenen bu etkinliklere katılarak yüze yüze iletişim kurma fırsatını yakalayabilir ve bu fırsattan yararlanabilirsiniz. Network ağları kurmayı kolaylaştıran etkinlikler hedef sektörünüzdeki profesyonelleri, potansiyel müşterilerinizi ve sektörünüzle ilgili ticaret yapan diğer firmalarla iletişim ve bağlantı kurmanızı sağlar.
5. İhracata Destek Veren Kurum ve Kuruluşlardan Faydalanmak: Yaşamınızı sürdürdüğünüz ülkenizdeki ihracatı destekleyen kurum ve kuruluşları ihracat yapmak isteyen firmalara oldukça çeşitli kaynaklar ve yardımlar sağlamaktadır. Bu kurum ve kuruluşlar ihracat yapmak istediğiniz hedef ülkenizdeki hedef pazarlar hakkında bilgi sağlamaktan tutun da eğitimler düzenlemeye ve B2B ihracat hakkında danışmanlık hizmetine kadar geniş bir yelpazede bir hizmet sunabilmektedir. İhracat yapmayı destekleyen kurum ve kuruluşlarla iş birliği ve çözüm ortaklığı yaparak ihracat sürecinizi daha başarılı bir hale getirebilirsiniz.
6. Topdov: Topdov B2B ihracat yapmak isteyen firmalar için müşteri bulabilme problemini çözebilmek adına sizlere doğru kontakları sunarak müşteri bulmak için bu kadar çaba, zaman, emek harcamanıza gerek kalmadan sizler için potansiyel müşterilerinizi kontak bilgilerini sizlere sunarak ihracat sürecinizdeki gereksiz zaman kaybını ortadan kaldırarak ihracata başlama sürecinizi oldukça kısaltacaktır. Sizler de B2B ihracat yapmak istiyorsanız eğer Topdov ile iletişime geçebilir, bilgi alabilir ve bir tık ile ihracat yapmaya başlayabilirsiniz!